13 Jun 2011

macam mana nak naikkan trafik ?

assalaumalaikum...

sejak mula aktif berblogging nih. oshin selalu gak jengah blog-blog yang rajin buat entry pasal nak naikkan trafik nih. pasal $$$ pon ada jugak. haha. biasalah kan. kalau takde mata $$$ memang tipu la kan. jujur itu perlu. haha. tapi ke jalan yang benar je oke !

antara yang oshin baca dan cuba praktikkan la setakat ni :

~ Blog Walking

Rasanya hampir semua blogger rajin BW kan. sekurang-kurangnya 1 blog korang singgah. tiap kali singgah mesti tinggalkan tapak kaki dan jerit tak tentu hala kan. haha. gurau jep. so tiap kali korang singgah mesti akan ada kunjungan balik. walaupun tak tinggalkan komen yang pasti visitor tetap ada kan. cuma tak tau la sapa yang singgah tu. kira oke la kan :)

~ Join Segmen

Rata-rata blogger suka buat segmen mahupun GA mahupun contest. rasanya tak salah kita nak join kan. sambil join sambil berkenalan ngan blogger lain. makin tambah kawan-kawan kita kan. oshin sendiri suka join segmen/GA/contest yang diorang buat. cuma sempat atau tak je la nak join. contoh segmen dari BA. sesiapa yang join segmen beliau pasti tersenyum lebar sebab ramai blogger singgah blog diorang. kan. kan.

~ Promote kat Facebook, Twitter etc

Lagi satu cara yang mudah. korang promote la kat FB ke twitter ke. rasanya semua ada FB kan. boleh buat fanpage jugak. walaupun tak banyak yang singgah sekurang-kurangnya tetap ada kan. hihi.

~ Hapdet Entry Setiap Hari

ni salah satu cara yang kebanyakkan blogger buat la. setiap hari hapdet entry. paling kurang sehari mesti hapdet. tapi kalau yang bz sangat tu takleh kata ape la kan. keje lebih important ! ececeh speaking brazil la plak kan.

~ Beramah Mesra dengan Blogger

Bila ada yang singgah da tinggalkan komen tu luangkan sikit masa lawat blog diorang oke ! tinggalkan la sikit komen. hargai usaha suci murni diorang oke. *ececeh oshin ni macam bagus je kan nak bagi nasihat. diri sendiri pon tak oke lagi kan. haha.

p/s : kiranya oshin sekadar berkongsi la sikit tips-tips yang oshin dapat dari blogger-blogger lain. thanks sumer atas entry dan tips-tips berguna yang boleh dipraktikkan kami semua. jom kita buat sesama oke !

6 ulasan:

cikmima berkata...

tingal tapak kaki....hehehe

osHin berkata...

bape tapak tu hihi

solomolo berkata...

semua dah dilakukan...

shopping2u berkata...

lgi stu hantar email.. =)

osHin berkata...

solomolo : da berjaya kan...follower pon da 1000 hihi..

shopping2u : tak penah buat lagi la..hihi nak tulis ape eh...

Isteri Encek Bard berkata...

nice tips... tips tu semua sangat bagus untuk blog kita mempunyai pembacas setia