9 Januari 2011

petua mencari lelaki yang baik ?

guys...tadi masa tengah layan kebosanan kat pesbuk tu, aku terjumpa la satu artikel ni..rase-rase cam sesuai kot untuk dijadikan panduan ..hehe yeke ? aku pon tak pasti la tapi kite just go through k tentang petua nk dapatkan lelaki yang baik ^__^
1. yang berkemampuan - kirenye dia ada $$$$ la haha bukan mksudnya kite ni mata duitan tau tapi sekurang2 nya bila dia ada $$$, dia mampu dan boleh menampung kehidupan kite (bukan kite sorang ye)...kehidupan suami isteri dan bakal zuriat kite nanti hehehe
2. boleh jadi pengganti ibu bapa - oke...rasenye da faham kot ngan petua ni...mksudnya bakal suami ni ada ciri-ciri seperti ibu bapa kita yg sentiasa melindungi kita dari bahaya dan kebahayaan...
3. pandai menjaga darjat dan mengotakan janji - lelaki yang baik jugak kenalah pandai jaga maruah diri dan keluarga...contohnya mengajar dan mengajak si isteri ke arah kebaikan...menjaga solat, tutur kata, pergaulan sesama rakan dan bila membuat janji wajib dikotakan...sebab Allah murka dengan org yang suka mungkir janji...^__^
4. serba boleh - boleh ape ye...ni kira salah satu ciri yg ada kt ayah aku la hehe pndai mengemas rumah, cuci pakaian, memasak, menjahit...kire sume keje org pompuan ni die boleh buat (kecuali mengandung la....hee)...bakal suami mcm ni tak mengharapkan isteri semata-mata...(ada lagi ke laki mcm ni ek??)
5. kepercayaan penuh dan tak bersangka buruk - rasenye hampir setiap dari kite inginkan kepercayaan dari pasangan kan...tp selalunye yg aku tgok org laki ni nakkan pasangannya berlaku jujur dan beri penuh kepercayaan pd dia tapi bila yg pompuan ni buat semua tu die dgn mudah mensia-siakan kepercayaan...dah la x percaya, pk yang bukan2 plak tu...haish..x patut...biarlah fair n square guys ^__^
6. rajin, open-minded ngan bukan kaki kikis - of coz kite nak pasangan yg ringan tulang kan...ringan semua keje kite...especially pada pasangan yg sama-sama berkerjaya...open-minded tu x semestinya pd benda2 yang sensored guys..mksudnya x terlalu mengongkong dan cemburu buta...sometimes bagi pompuan yg kerjayanya menuntut dia jumpa client berlainan jenis, kene la faham kan n that woman pon kene la sedar status 'milik orang'...the most thing part, that guy bukan seorang pengikis..bukan kikis kuku tapi $$$$...malu beb ada laki yang suka pakai duit pompuan pastu x reti2 nak pulang balik...
7. mudah memaafkan - i'm sorry...as people says SORRY to be the hardest word...betol kan...susahnya kite nak ucapkan perkataan maaf bila buat salah...n aku penah bace satu artikel ni, bila sorang laki ungkapkan kata MAAF pd sorang gurl, insyaAllah panjang la umo gurl tu...
8. dtg dari keturunan baik-baik - kite siasat la latar belakang org ni...sape parent dia, adik beradik dia mcm mana..die keje ape...supaya di kemudian hari hidup kita takkan diselubungi misteri....hahahaha
p/s : penjelasan ni sume pendapat aku sendiri tau...xde kaitan ngan yg hidup mahupun yg da pergi...then, petua ni aku dapat dari page fb in a relationship...

Tiada ulasan: