28 September 2017

Persiapan Sebelum Bersalin



Assalamualaikum,

Diam tak diam Oshin dah masuk 3rd trimester sekarang. Berdebar? Of course! Apatah lagi pengalaman pertama kan. Sepanjang kehamilan ni, alhamdulillah Oshin tak mengalami apa-apa masalah. Cuma awal 3 bulan je simptom tak boleh bau masakan berasaskan santan. Tapi takdelah teruk sangat. Hehe.

Masuk 4 bulan selera bukan main bertambah-tambah. Makanan yang Oshin cari mesti tomyam. Nasib baiklah suami melayankan je selera orang rumah dia ni. Hehe. Sekarang ni berat makin bertambah setiap minggu. Dah dua kali minum air gula. Harapnya keputusan baiklah nanti.

So, Oshin nak share sikit keperluan sebagai persiapan untuk bersalin nanti. For sure lah, Oshin google je. Sebab belum ada pengalaman kan. Hehe. Jom semak dan buat check list.

Image result for persiapan bersalin

Ada tak kawan-kawan yang tengah berdebar menunggu hari? Semoga kita semua selamat dipermudahkan ye.

4 ulasan:

Normi Nieza berkata...

eira bla due?

oshin berkata...

kak normi, insyaAllah 12/12... tapi macam dah berubah tarikh dia :D

Cik Puan Ena berkata...

1. Untuk cepatkan bukaan..zikir 'Ya Fattah sambil jari hantu letak di pusat pusing lawan jam. Boleh baring mengiring jugak sambil zikir tu kaki senam turun naik ke atas. Bila dah dekat nk due tu,dah bole senam duduk bsila zikir sambil goyangkan badan kt depan.. nnti kt wad bila dah start sakit jgn baring..cuba latihan nI klu nk cepat beranak..

2. Nk mudahkn bsalin baca surah maryam dam yasinn.. kalau larat buat setiap malam. Jgn lupa doa nabi yunus

3. Cek pergerakan baby..kalu die jenis tdo siang n malam bjaga,setiap pg subuh gosok lembut perut sambil kejut dia ckp bangun pgi.buat hari2 smpai die dah biasa pergerakan pagi.. baby dgr cakap ibu.nnti lepas habis pantang baby akn normal tdo mcm kita..senang sgt..pg pon xperlu kejut bangun sndiri..anak sy 2tahun mcmtu..sbb disiplin dri dlm perut..kenapa lepas hari? Sbb dlm hari baby tdo mmg xtetap meragam sbb xbiasa lg dunia luar..awk kena sabar ye..

4. Minum air basuhan hujung rambut sambil doa 'Ya Allah camne air ni laju lalu kerambutku kau lajukanlah anak ku keluar'. Ank sy suami ckp masa keluar mcm terbang.. nasib xjatuh.hehe..

5. Elak minum atau sapu minyak kelapa dara sbb mmg bgus ntk mudahkan bsalin tp xelok ntk kulit..trauma sy jahit. Masuk jarum pon susah kulit hancur..nk jahit 2jam..

6. Nak anak bijak, selain amalkn baca Al Quran serta amal makanan sunnah spt kurma, xsalah kita cuba cara barat iaitu makan badam.. bakar atau sangai dulu..ni cara mereka nk bg ank bijak.,ank sy start setahun 11bulan dah pndai baca iqra, kenal abc, hafal kira 1-3 dlm melayu n english..kenal warna..

7. Bila nyusukan anak zikir 'Ya Latif'. Xkesah bf atau guna botol. Sbb dia akan mudah belajar n ikut apa kita cakap..

Semoga awk dipermudahkan. Petua ni mujarab. InsyaAllah jika kita niat baik..petua ni slalu sy kongsi ntk org nk bsalin kebanyakannya mudah bsalin..sy kaji, uji n sharing 🙂

mamapp berkata...

Semoga dipermudahkan urusan ye