10 Julai 2011

iframe ? plagiat ? mencuri ?

assalamualaikum sume !

rasanya macam jarang da oshin hapdet kan. ish ish. kenapa begitu ? seperti yang korang tau oshin kan sibuk. haha. sibuk la sangat. arini sempat hapdet satu entry je pagi tadi. ni baru sempat hapdet lagi satu.

sebab.......

oshin pergi blogwalking dulu. lepas tu oshin terjumpa satu blog ni. topik hot jugak. korang baca la kat SINI oke. agak kebabom jugak la entry beliau. oshin pon tak tau nak komen ape. sebab oshin pon baru tau benda ni.

apa itu iframe ? apa yang oshin baca dan oshin faham la kan. diorang cakap iframe tu macam ni la. contoh paling senang kat banner la. macam oshin buat satu banner. dan oshin masukkan code iframe dalam banner tu. korang pon copy dan masukkan dalam blog korang. tanpa sedar dengan adanya code iframe tu bila visitor bw blog korang automatik oshin pon dapat jumlah visitor yang sama.

kalau 1 blog ada 10 visitor dalam satu masa, oshin pon dapat la 10 visitor tersebut. kalau 5 blog yang letak banner oshin tu ada 10 visitor, so oshin senang senang dapat 100 visitor. peh best tu trafik sentiasa maintain kan. hihi. *betul ke pemahaman oshin tentang iframe ni*

plagiat plak sama macam korang copy paste @ salin tampal entry orang lain tanpa backlink ke sumber tu. yang ni memang tak patut la kan. da sesedap oren korang amik letak la sikit nama depa dalam entry. bukan diorang mintak royalti pon. bila da plagiat maknanya macam mencuri la kan. huhu.

oshin bukan nak memanaskan keadaan cuma oshin baru tau apa itu iframe. *nama je budak sains komputer* so oshin nak tanya la buat blogger blogger sekalian. betul ke pemahaman oshin tentang iframe tu ?

*tetibe teringat banner sendiri ada tulis iframe tak. terus tengok. fuhh nasib baik takde*

2 ulasan:

Rahmad berkata...

owh pasal kes blogger guna iframe ni..

kecoh kes ni..hahaha

hyemynameisrasyid berkata...

ohhh cmtu ke.,nice info.,
nk copy ada caranya.,jgn main copy bulat2 kan.,hehe
nice blog anyway.

salam perkenalan dari Alahai~ jemput la ye^^