20 November 2013

Masalah Bila Blogwalking

Assalamualaikum,

Oshin baru sudah blogwalking ke 125 blog sempena segmen dari Hazwan Hairy. Macam biasalah taip satu lepas tu copy dan paste ke semua blog. Haha. Kerja mudahkan tanpa fikir ayat banyak. Lol. *Tips blogwalking mudah*.

Segmen Hazwan Hairy

Senarai Peserta Segmen Hazwan Hairy

Jadi masalah yang timbul bila blogwalking secara pukal ?

1. Kotak komen
Ini jadi masalah bila kotak komen tak dijumpai. Ada juga yang Oshin blur kat mana nak cari kotak komen dia. Kalau untung dapatlah tinggal jejak. Kalau tak jumpa, selamat tinggal ye. Huhu.

2. Code security
Benda ni pula takde masalah sebenarnya. Cuma kalau ada yang nak cepat jadi masalah jugak. Hee. Kalau rasa tak nak dibanjiri komen cik anon atau spam, tukar settings korang kat dalam dashboard tu bahagian komen. Boleh ?

3. Sakit Jantung
Alkisah ni bukan apa cuma bila jenis yang pasang lagu kat blog tu. Kalau boleh janganlah terus play. Kot korang pasang lagu rock yang jerit-jerit, volume pulak tahap max memang sakit jantunglah kalau kena kan. Huhu. Kalau dah biasa takde masalah tapi orang sekeliling yang lalu ? Haaa fikir-fikirlah.

4. Crowded
Tahu tak apa makna crowded ? Maknanya penuh ! Eh, Oshin bukan marah cuma tak selesa. Ye, Oshin tahu korang memang kreatif tahap genius punya tapi kalau boleh janganlah semua benda nak sumbat. Susun molek-molek tiap gadget tu. Lagi payah bila muncul kotak pop-up suruh like page. Selagi tak like, selagi tu tak hilang. Yang ini pastikan ada tanda 'X' supaya kawan-kawan  boleh pangkah kalau tak nak like. *Jangan sentap eh*

5. Loading lembap
Ini pun masalah utama sebab kita ni bila singgah mana-mana blog nak smooth je page tu kan. Kalau boleh pastikan berat blog tu sangatlah ringan. Banyak aplikasi yang kita boleh cari kat Google tu untuk semak berat blog kita. Sebagai contoh boleh check kat sini --> KLIK

Pssttt... tadi sebab banyak sangat tinggal komen, last-last Oshin kena warning. Ngeh3..


Ada dua blog je yang Oshin tak dapat nak tinggal jejak. InsyaAllah, bila free Oshin komen ye. Kbai.

...ehem, Oshin da sign agreement loan untuk rumah..tak sabar !...

13 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

betul tu oshin..
jemput join segmen nie ye
http://www.kisahsidairy.com/2013/11/mini-ga-like-saya-dalam-contest-3b_18.html

- AZIE - berkata...

code security plg xsuka!! susah nk komen!!

Yan Ty berkata...

Wah , rajin BerBW. Yes kadang2 masalah diatas memang boleh spoilkan mood kan.

PakcikLie PCL berkata...

Blog sy dah sampai blm? .. www.nazlee.com

Ayu Zan berkata...

setuju tu.. !
simple is sweet kan..

Pha Is berkata...

hahha.. rasa bnda yg sama jugak semalam.. lagi satu, tulisan kecik sangat, dan cursor pun custom tapi kecik sangat. smpai nk cari cursir pun x nmpak.. apatah lagi nk cari tempat utk komen..

KakNi Sihat Cantik berkata...

saya tak reti nak follow guna google +.... btw, dah follow guna url. terima kasih visit blog saya. (^_^)V

Fafa Kyraa berkata...

Assalamualaikum. Blogwalking sini. Memang pun. Kadang-kadang ada gak yang tak buat 'approve comment'. Rasa macam sia-sia je komen. Tak tahu sama ada dia baca ke tak -.-

btw, Jom join untuk memeriahkan lagi segmen ni. Tak perlu susah-susah buat entry. Letak url blog je kat comment XD

http://cikfafasweet98.blogspot.com/2013/11/segmen-follow-sampai-muntah-free.html

Oshin Kecik berkata...

KSD : insyaAllah oshin join..

azie : sama lah ! leceh kan huhu

yan ty : ada masa bw kejap la..hikss

PCL : ofcoz da singgah :)

ayu : simple is better

pha is : bila pakai blog skin gitulah kadang jadinya

kak ni : kena explore G+ tu hehe mudah jugak sebenarnya

fafa : yg buat approve comment tu kadang utk tapis mana-mana yg x perlu..lagi satu kita boleh alert ada komen masuk banding terus post...

IraNur berkata...

betul sangat. terutama yang guna code security. ngeee.

blog sy menjadi salah satu mangsa diatas ke ? :p

singgah sini :)

http://irapunyela.blogspot.com

MAY berkata...

wahaha... kopi pes je!

halimatul azmi berkata...

ala nak jugak tinggalkan jejak di sini..huhuhuh...come visit saya di halimatulazmi.blogspot.com.
oh, by the way nama blog nie disebabkan memang nama timangan atau peminat cerita jepun oshin???hmm..just wondering..

Vitamin Semulajadi berkata...

Vitamin semulajadi. SENTIASA SELAMAT, SENTIASA BERKESAN & SENTIASA SEMULAJADI.
Vitamin Semulajadi