9 November 2011

wajib ke follow ?

assalamualaikum..

oshin ada pertanyaan kat sini. sesapa yang kat blog kan buat segmen kan dia wajibkan orang yang join tu follow dia ? kompem ramai kan. oke la. oshin bukan nak kritik ke ape. cuma nak bagi pendapat. lain orang lain cara. ye dak ?

pada oshin bila kita buat sesuatu segmen dan meletakkan syarat tertentu. ada sesetengahnya yang kurang gemar. macam oshin la. HAHA. bila seseorang tu letak syarat macam macam, ia agak mematahkan semangat oshin untuk join. siyes ! tapi oshin sangat berterima kasih pada yang tag tu.

sebab tu oshin buat segmen letak syarat tak bape nak ketat. oshin tak wajibkan kome follow. oshin tak wajibkan kome LIKE page. oshin tak wajibkan korang letak header. sebab oshin tak nak orang terpaksa follow and LIKE semata mata nak join segmen. tapi kalau ada yang sudi jugak oshin ucapkan bebanyak terima kasih.

nak kata tak hebahkan. urmm. oshin ada jugak tinggal jejak. cuma ramai tak perasan kot. hihi. ye la oshin ni bukan glamer pon *sila sepak* tapi yang peliknya kan. orang yang mewajibkan semua benda tu bukan main lagi dapat supporter. tapi oshin punye takde pon. HAHA. lepas ni nak wajibkan la semua semua tu. jaga jaga !

8 ulasan:

KuNanGKuNanG berkata...

sbb kadang2 kalau xwajibkan follow bila org update kite xprasan...

Oshin berkata...

kat situ la ada peranan sikit sbgai blogger...kalau kita tak wajibkan tp diorang join, kita pegi page diorang n bgtau..tp kalau x byk yg join la hihi

KiMiE berkata...

Yang wajib, sembahyang.

Khairiz berkata...

yup lain orang lain cara nya, oshin tau x apa tujuan sebenar wat segmen nih?

Bagi khai sebenarnya, ni adalah taktik tu upkan trffic blog kita, dan knp wajib letak banner, sebab alang2 promote dia...tapi tu sume xda salah pun...cara masing2 kan, kalau nak kita join, kalau x nk xleh nk paksa betul...

dlm dunia blog ni, ada yg menarik ada yg x menarik...bg khai buat blog adalah satu kepuasan tuk diri sendiri ja, bg blogger lain terpulang pada mereka lah nk terima atau tidak kehadiran kita dalam dunua blog nih....

maaf la ya terpanjang la plak komen kali ni...ampun lau ada salah n silap k...

zareliqa afiqa berkata...

Tiada paksaan lagi bagus.Kekadang malas nak join yang ada like2 tu.heee :D

Abg Stalker berkata...

hahaha..nsb baik segmen abg x mewajibkn spe2 follow.banner tu kne la ltk sbb nk le tumpang sekaki.kuang3.. ;P

diana berkata...

eh!!kebetulan pulak entry kita lebih kurang sama eik??hehehhe...
akak cukup tak berkenan kalau syaratnya kena follow..
lebih baik letak kat bloglist dari follow..:p

Oshin berkata...

kimie : setuju :)

khai : betul2...segmen ni salah satu cara utk naikkan traffic blog dan UV hihi

zareliqa : tau takpe...patah semangat nih nak join

abg stalker : kalau setakat banner tu oke la. tp oshin pon xnak wajibkan sangat pasal letak banner sbb ada sesetengah blog buat segmen soh tepek banner tapi tak leh nk copy...kan leceh tu

diana : hihi sama eh...tu r..rasa leceh nak join segmen skang nih..sume nak wajib...mcm ketandusan follower...